Erdei iskola


cartoon-hiking-colorSzerencsésen megérkezett az iskola 4. évfolyama, akik 2012. június 4-8-ig a Mogyoróhegyi erdei iskolában jártak. Nagyon izgalmas, eseménydús hetet tudhatnak maguk mögött.

A helyszín nem volt ismeretlen többségüknek, hiszen elsős koruk óta, minden évben jártak az Erdei Művelődési Házba különféle, az adott évszaknak megfelelő foglalkozásokra. Ezen a héten még közelebb kerülhettek a természethez a  rendkívül felkészült szakmai vezetők által.

 

A programok már hétfőn, ebéd után megkezdődtek. Minden nap délelőtt és délután is voltak jobbnál jobb természetismereti foglalkozások. Részt vettünk geológiai ismereteken, ahol megtudhattuk, hogy hogyan alakult ki a Visegrádi-hegység, milyen kőzetek rakódtak le a Nagy-Villám felszíne alatt. Megnézhettük, hogy a madarászok hogyan és milyen hálóval fogják be a madarakat, milyen módon vezetik azok nyilvántartását. Részesei lehettünk madárgyűrűzésnek, láthattuk hogyan is néz ki egy kismadár „füle”.

Az odú-vizsgálat alatt láthattunk pelét és széncinege fiókákat is. Megismerhettük az odútisztítás módját, tanulmányozhattuk a fészeképítés rejtelmeit.

A vízbiológiai terepgyakorlaton mindenki kapott egy kis „horgászhálót”, amivel kedvére foghatta ki a vízi világ kis élőlényeit, melyeket utána alaposan tanulmányozhattunk egy spontán kialakult békakoncert közepette: pl. ebihal, pióca, vízi skorpió, poloskák stb.

A gyógynövényismereten elsajátíthattuk a csalánszelídítés tudományát, majd el is fogyasztottuk jó étvággyal. Mivel nagyon hideg szél fújt, felmelegítettük magunkat gyógynövényteával, így újult erővel csaptunk fel íjászoknak. Először még kissé nehezen találtuk meg a helyes fogást az íjon, az ideg is csapott vissza néha erősen, a nyílvessző is olykor eltévedt, vagy lehasalt a földre a szép kerek céltábla helyett, de szépen lassan, egyre ügyesebbekké és ügyesebbekké váltunk.

Vadismereten az erdő állatvilágával ismerkedtünk meg, koponyák és bőrök segítségével azonosítottuk az állatokat.

Lehet-e rajzolni ceruza, kréta vagy ecset nélkül? A válasz a kérdésre: IGEN, méghozzá a festőnövényekkel. Növényi pasztell- és akvarellfestésben vettünk részt, amely során szebbnél szebb művek születtek a réten található virágokból.

Természetesen egy ilyen gyönyörű helyen nem maradhat el a kirándulás sem, hogy még jobban megismerjük környezetünket. Jártunk fent a Nagy-Villám kilátóban, bejártuk a Kis-Villámot is, felmásztunk a Fellegvárba, ahol megismerkedtünk a történelmével, majd lementünk a Királyi Palotába is megnézni a Herkules-kutat, melyből bor folyt, ha Mátyás király úgy rendelte. Rácsodálkoztunk Mátyás és felesége, Beatrix királyné ágyára: „Vajon mekkorák lehettek, ha ebben aludtak?!” – felkiáltással.

Péntek reggel szomorúan vettük tudomásul, miközben az „Erdei ki mit tud”-ra ballagtunk át a Művelődési Házba, hogy ez a természetismereti vetélkedő lesz az utolsó programunk az erdei iskola alatt.

Számtalan, életre szóló élménnyel gazdagodva foglaltuk el helyünket a buszon és indultunk haza, tudva, hogy ezt a hetet soha nem felejtjük el.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a megszervezésében és levezénylésében!

image_14  image_297  image_289

Étlap

 
Ebédbefizetés. (regisztráció szükséges)
 
Ebéd lemondás: 06-1-233-3769
Legkésőbb előző nap 7.30- 8.00 óra között lehetséges.

microsof banner

Nemzeti értékek és hungarikumok pályázat

Támogatók:

fm logo aranyhung bizott logo

Partneriskolai Program

Budapesti Fesztiválzenekar

fesztival zenekar

Próbalátogatás
Hangszerkóstoló
Koncertlátogatás kedvezményes áron
Pedagógus kávézó

fenntarto-page-001