Elcsíptünk egy kritikát

Selmeczi Bea
Keretbe szorítva (részlet)
Vasárnapi Hírek 2011. augusztus 28.

boy6A zsámbéki Romtemplom belső tere tökéletes helyszíne lehetne a Valahol Európában című musicalnek, de nagyjából tíz évvel ezelőtt életveszélyessé nyilvánították.

 

A templom kívülről is csodálatos látványt nyújt, mégsem ugyanazt a hatást kelti. Ráadásul a Szép Ernő Színház társulata meglehetősen kicsi színpadot kapott előadásához, ami alaposan leszűkítette a játékterüket. Ennek következtében elveszett a második világháborúban játszódó történet monumentalitása, ami mégsem vált feltétlenül az előadás hátrányára: a hangsúly a legtöbb Valahol Európában-rendezéssel ellentétben elsősorban az emberi drámákra helyeződött. Legalábbis Szinovál Gyula rendezői szándéka szerint. A színészek ugyanis nem mindig bírkóztak meg a feladattal. Solti Ádám (Hosszú) és Ujszigeti Anna (Suhanc) kettősében győnyörűen megjelentek az idő előtt felnőni kényszerült kamaszok egymás felé tett első tétova lépései... Farkas Tamás a tanító szerepében jól érzékeltette a már sokat megélt, világot kívülről szemlélő gondolkodó apátiáját.

A gyerekek közül a Professzort (Dreiszker Vilmos), Pötyit (Vojtkó Anna) és Kuksit (Jankovics Betti) érdemes kiemelni, akik ártatlanságukkal csodálatos ellenpontot képeztek a háború borzalmaival szemben.

Ez különösen a nyitóképben jelent meg, amikor a masszaszerűen kavargó csuklyás alakok között (a háború arctalanságában és eltömegesedésében) feltűnt a fehér ruhás Kuksi mintegy Jézus-illúzióként. Az egész előadáson végigívelő allegória Kuksi halálának messianisztikus színezetet adott, mintha kizárólag a gyermek áldozata árám nyerhetnék el a többiek a boldogségot. És ezen mit sem változtat, hogy a kisfiú nem önszántából hozta meg áldozatát, hanem egy golyó járja át a szívét.

Az előadás ellene megy a musicaljátszási hagyományoknak és emberi léptékű világot teremt. A katarzis végül elmadrad, de utólag rádöbbenek, hogy feleslegesen vártam. Egy ilyen világon mára a megváltás sem segíthet.

Letölthető dokumentumok

Nyilatkozatok beiratkozáshoz(AKTUALIZÁLVA) 

Kérjük, hogy amennyiben nem okoz nehézséget, töltsék ki a nyilatkozatokat, és hozzák magukkal a beiratkozáskor!

 

Tudnivalók a beíratásról

NYILATKOZAT- A szülők együttesen gyakorolják a felügyeleti jogot

NYILATKOZAT- Egyik szülő gyakorolja a felügyeleti jogot

NYILATKOZAT- Gyám a törvényes képviselő

Életvitelszerű tartózkodás

NYILATKOZAT- Etika, hit-és erkölcstan oktatás

Adatlap beiratkozáshoz

 

 

Nem körzetes tanulók előzetes jelentkezése

Tájékoztató a nem körzetes tanulók előzetes jelentkezéséről

 

Nyilatkozatok mindennapos testneveléshez

Testnevelés felmentés kérelem

 

Kötelező olvasmányok

Kötelező és ajánlott olvasmányok

 

Kikérő

Kikérő

 

Étlap

 
Ebédbefizetés. (regisztráció szükséges)
 
Ebéd lemondás: 06-1-233-3769
Legkésőbb előző nap 7.30- 8.00 óra között lehetséges.

microsof banner

Nemzeti értékek és hungarikumok pályázat

Támogatók:

fm logo aranyhung bizott logo

Partneriskolai Program

Budapesti Fesztiválzenekar

fesztival zenekar

Próbalátogatás
Hangszerkóstoló
Koncertlátogatás kedvezményes áron
Pedagógus kávézó

fenntarto-page-001