Az iskolai katolikus hit- és erkölcstan oktatása

2014/15-ös tanévben az 1. és 5. osztályba lépők gyermekek szülei az iskolai beíratáskor választhatnak, hogy a hit- és erkölcstan oktatásra avagy az erkölcstan oktatásra szeretnének gyermekeiket beíratni. A nyilatkozathoz szükséges űrlapot az iskola biztosítja. A katolikus hittan kérése esetén a „római katolikus” kifejezést kell beírni a megfelelő rovatba, és a „hit és erkölcstan” kifejezés aláhúzandó.
Az 5. osztályba lépő gyermekek szüleinek ugyancsak nyilatkozniuk kell, hogy gyermeküket hit- és erkölcstanra, kívánják íratni. Több iskola vezetősége vállalta, hogy ők felteszik a kérdést minden 5. osztályba lépő gyermek szüleinek, hova szeretnék gyermeküket íratni. Ha ez nem történnék meg, a szülőknek kell nyilatkozniuk, hogy ők a hit- és erkölcstan oktatást kérik, és ezt el kell juttatniuk az iskolába 2014. május 5-ig.
 A 2. és 6. osztályba lépők folytathatják a tavaly megkezdett hit- és erkölcstan órákat. Azok is átiratkozhatnak a hit és erkölcstanra, akik tavaly erkölcstan órára jártak (és fordítva), de nekik nyilatkozatot kell leadniuk az iskolában máj. 5-ig.
Az erkölcstan és a hit- és erkölcstan óra egy időben van: aki nem hittanra jön, az erkölcstanra kell mennie.

 

Ki járhat katolikus hit- és erkölcstan órára?

- A jelentkezésnek nem feltétele sem a keresztség, sem a katolikus egyházhoz tartozás, sem a templomba járás. Bárki választhatja a katolikus hit- és erkölcstant.
 
A tananyag
- Az órákon mindazokkal a témákkal és kérdésekkel foglalkozunk, amelyekkel az erkölcstanóra, de az élet mélyebb kérdéseiről is tanulunk. A keresztény erkölcs a bizonyosságra alapszik, hogy az emberi értékek hátterében létezik egy Végtelen Személy, az Örök Igazság, a Végtelen Szeretet, akit Istennek nevezünk, s aki Jézusban jelent meg. A gyermekeket a Biblia tanítása alapján, az örök emberi és keresztény értékekre törekszünk vezetni. Az órákat sok játékkal, énekléssel, rajzzal és kézműves foglalkozásokkal tesszük érdekessé.
 
Hogyan értékelik a tanuló munkáját?
- A hit- és erkölcstant a törvény szerint ugyanúgy kell értékelni, mint az erkölcstant (EMMI 14. §). A káposztásmegyeri iskolákban nem osztályozunk.
 
Ki tartja a katolikus hit- és erkölcstanórát?
- A káposztásmegyeri iskolákban a katolikus plébános megbízásával Czigány Tiborné, Ildikó vezeti a hittanórákat. Ő sok éves pedagógusi valamint hitoktatói gyakorlattal rendelkezik. Az előző évben az iskolai hit- és erkölcstan nagyon jól meg tudta szerettetni a gyermekekkel.
 
Hol lehet bővebb tájékoztatást kapni a katolikus hit- és erkölcstanról?
- Címeink: Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia, 1048 Budapest, Nádasdy K. u. 2 (Irodaidő: hétfő, szerda, péntek 10.00-12.00 és 17.00-19.00). Tel: 230.26.87
Honlapunk: www.kapmegyer.hu – facebook: Káposztásmegyeri Szentháromság Plébánia
Kosinsky Béla, plébános, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Czigány Tiborné, Ildikó hitoktató (alsó tagozat) 20/971 30 54, email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Farkasné Pataky Katalin hitoktató (felső tagozat), email:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A hittanórák tanmenete, tanterve és a hittankönyvek a www.hittansuli.hu oldalon találhatóak meg.
 

Étlap

 
Ebédbefizetés. (regisztráció szükséges)
 
Ebéd lemondás: 06-1-233-3769
Legkésőbb előző nap 7.30- 8.00 óra között lehetséges.

microsof banner

Nemzeti értékek és hungarikumok pályázat

Támogatók:

fm logo aranyhung bizott logo

Partneriskolai Program

Budapesti Fesztiválzenekar

fesztival zenekar

Próbalátogatás
Hangszerkóstoló
Koncertlátogatás kedvezményes áron
Pedagógus kávézó

fenntarto-page-001